World Press Photo 2012 op Fotofestival Knokke-Heist

Het concept van het ‘Fotofestival Knokke-Heist’ is vernieuwd. Foto’s zijn in open-lucht en op drie binnenlocaties te bewonderen. Alle tentoonstellingen zowel binnen als buiten zijn gratis. World Press Photo, wereldwijd een van de toptentoonstellingen, is er ook dit jaar weer bij. Knokke is de enige plek in België waar je de foto’s kan bekijken.

Foto’s van Corey Arnold (USA) uit de reeks ‘Fish Work: Bering Sea’

Deze reeks is hier, vlak bij de zee, helemaal op haar plaats. De foto’s komen hier veel beter tot hun recht dan in een museum. Kunstfotografie op zich interesseert me meestal maar matig. Documentaire reeksen zoals deze vind ik top. Daarvoor en voor de World Press Photo kom ik naar het Fotofestival.

Carly Diaz van World Press Photo vertelt over de winnende foto van Samuel Aranda. Fatima al-Qaws en haar zoon Zayed zijn beiden blij en fier dat deze foto van hen, over hun revolutie, de eerste prijs gewonnen heeft.

Later had ik nog een korte babbel met haar. Ik zei dat het me opviel dat de foto’s dit jaar artistieker waren. Ze antwoordde dat de fotojournalisten aan langere projecten werken waardoor hun werk meer diepgang krijgt.

De opstelling van de World Press Photo tentoonstelling is bijzonder geslaagd en kan tot 12 juni bekeken worden.

World Press Photo van 2011

© Samuel Aranda, Spanje, voor de New York Times

Fatima al-Qaws wiegt haar zoon Zayed (18), die aan de gevolgen van traangas lijdt nadat hij heeft meegedaan aan een straatbetoging in Sanaa in Jemen op 15 oktober. De aanhoudende protesten tegen het 33 jaar oude regime van de autoritaire president Ali Abdullah Saleh escaleerden deze dag. Getuigen verklaarden dat duizenden betogers via de belangrijke verkeersader Zubairy Street opmarcheerden en werden beschoten toen ze bij een controlepost van de regering vlak bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen. Sommige demonstranten trokken zich terug, maar anderen hielden vol en werden opnieuw beschoten. Er vielen minstens 12 doden en 30 mensen raakten gewond. Mevrouw al-Qaws – die zelf ook bij het verzet tegen het regime was betrokken – vond haar zoon terug na een tweede zoektocht tussen gewonden in een moskee, die tijdelijk als veldhospitaal was ingericht. Zayed lag na het incident twee dagen in coma. Hij liep nog twee keer verwondingen op tijdens latere demonstraties. Op 23 november vluchtte president Saleh naar Saoedi-Arabië, waar hij zijn handtekening zette onder een machtsoverdracht aan zijn vicepresident Abdurabu Mansur Hadi. Salehs bewind eindigde formeel toen Hadi na verkiezingen op 25 februari 2012 als president werd beëdigd.

De World Press Photo 2011 is gekozen uit +100000 beelden. Ondanks dat Zayed niet dood is zien velen er een verwijzing in naar de piëta van Michelangelo. Zo bekeken legt ze een link tussen onze westerse cultuur en de islam. Volgens mij hoef je het zo ver niet te zoeken en is het de moederliefde die de foto haar universele aantrekkingskracht geeft. Zo voelen we dat het om gewone mensen gaat en komt het verhaal een heel stuk dichter bij ons bed.

2e prijs Spot News Stories

© Niclas Hammerström, Zweden voor Aftonbladet

Op 22 juli schoot Anders Behring Breivik (32) 69 mensen dood op het eilandje Utøya, 40 kilometer ten noordwesten van Oslo in Noorwegen. De schietpartij was de tweede akte van een dubbele aanval; de eerste was een autobomexplosie in de regeringswijk van de hoofdstad, waarbij acht doden vielen en 192 mensen gewond raakten. De gebeurtenissen op Utøya vonden nog geen twee uur later plaats. Op het eiland werd jaarlijks een zomerkamp georganiseerd door de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij. Breivik verkreeg toegang door zich voor te doen als een politieagent die wegens de aanslag in Oslo voor een routinecontrole langskwam. Hij opende lukraak het vuur, doodde en verwondde mensen over het hele eiland, en schoot op hen die in het water sprongen in een poging om te ontkomen. De lokale politie had geen helikopter waarmee groepen agenten konden worden vervoerd, en ook was er geen geschikte boot voorhanden om naar het eiland te varen. Toen de antiterreureenheden uit Oslo arriveerden, werden ze uiteindelijk op privéboten naar Utøya vervoerd. Ze arriveerden er één uur nadat het eerste schot was gelost. Breivik werd aangehouden en van beide terreurdaden beschuldigd. Breivik heeft bekend dat hij de bomaanslag en de schietpartij ten uitvoer heeft gebracht. Hij was een paar jaar bezig geweest met de voorbereidingen en had een manifest verspreid, waarin hij zijn extremistische opvattingen uiteenzette.

Vorig jaar waren de beelden zeer hard. In de reeks van Niclas Hammerström over Utøya, zitten ook heel harde beelden. Er zijn verschillende manieren om een verhaal te vertellen en deze ‘zachtere’ foto vertelt het verhaal door het niet te tonen. Als je de kleren op de oever ziet liggen dan wordt de paniek van dat ogenblik voelbaar.

1e prijs Daily Life Singles

© Damir Sagolj, Bosnie Herzegovina, Reuters

Een portret van Noord-Korea’s grondlegger Kim Il-sung siert een gebouw in de hoofdstad Pyongyang. Hij stond bekend als de ‘Grote Leider’ en werd in 1994 door zijn zoon Kim Jong-il opgevolgd. Voor zijn dood op 17 december heeft Kim Jong-il zijn jongste zoon Kim Jong-un (27 of 28 jaar oud) als zijn erfgenaam aangewezen.

Dit is ook een foto die veel meer zegt dan ze toont. Nergens, in geen enkel gebouw brandt licht. Kim Il-sung (’s portret) is hier het enige licht.

1e prijs Portret Singles

© Laerke Posselt, Denemarken voor Politiken

Actrice Mellica Mehraban is geboren in Iran en opgegroeid in Denemarken. Ze speelt een hoofdrol in de Iraanse spionagethriller ‘Fox Hunting’, die in mei zijn Deense première beleefde tijdens een Iraans filmfestival in Kopenhagen. De rol was voor haar een uitdaging, omdat ze haar Farsi moest ophalen en tegelijk moest leren hoe ze op het scherm liefde kon uitbeelden zonder dat ze dat tegen de betreffende man kon zeggen of hem mocht aanraken. Ook moest Mehraban zich erin schikken dat ze de slechterik speelde in een antiwesters georiënteerde film.

Fotojournalistiek gaat over het tonen van de waarheid. De wereld rondom ons is in kleur. De technische informatie vermeldt dat deze foto met een Canon EOS 5D Mark II genomen is, in kleur dus. Het is niet de enige zwart-wit foto die in de prijzen valt. Soms is kleur als ruis die het verhaal ontkracht.

2e prijs Sports Stories

© Adam Pretty, Australie, Getty Images

Duikers oefenen op de tweede dag van het kampioenschap. De 14de Wereldkampioenschappen Zwemsporten vonden plaats in juli in de Chinese stad Shanghai.

Drie duikers hangen in lucht en drie staan klaar om te springen. De fotograaf heeft op het juiste moment afgedrukt. Zo één foto maken lijkt een gelukstreffer. De andere foto’s uit de reeks bewijzen Adam Pretty’s kwaliteit, hij slaagt erin zwemmen, ook voor niet sportliefhebbers, origineel en boeiend weer te geven.

2e Prijs Sports Singles

© Ray McManus, Ireland, Sportsfile

Scrumhalf Conor Crowley van Blackrock College raapt de bal op na een ruck tijdens de wedstrijd die op 5 februari ondanks een fikse regenbui werd gehouden in het thuisstadion Anglesea Road van de tegenstander Old Belvedere. Beide Ierse rugbyclubs zijn gevestigd in Dublin en komen in de Division 1A All-Ireland League uit. Ze zijn oorspronkelijk opgericht als teams van oud-leerlingen van de twee scholen van de stad, maar staan nu open voor iedereen. Old Belvedere won de match met 10-9 en werd later ligakampioen.

1e Prijs Daily Life Singles

© Alejandro Kirchuk, Argentina

Marcos en Monica waren 65 jaar getrouwd en woonden de meeste tijd in hetzelfde appartement in Buenos Aires. In 2007 werd bij Monica (84) alzheimer vastgesteld. Door haar verzorging op zich te nemen moest Marcos het hoofd bieden aan de emotionele en fysieke belasting van de rol van thuisverzorger. In de latere fase van haar ziekte moest Marcos Monica voeden. Hij pureerde haar maaltijden, omdat ze niet meer kon kauwen. In haar laatste levensjaar was Monica bedlegerig, zodat Marcos drie keer per dag luiers moest verwisselen en de wijkverpleegkundige moest helpen met het behandelen van doorligwonden – bezigheden die bijna heel zijn dag in beslag namen. Monica herkende hem nog nauwelijks, maar met liefkozingen en knuffelen wist hij soms een gevoel van verbondenheid bij haar op te roepen, zelfs al was het maar even. Marcos was vastbesloten zijn vrouw thuis te verzorgen. “Vertel me waar ze beter terecht kan”, zei hij. “Ik behandel haar als een prinses, hier heeft ze alles.” Monica overleed in juli 2011.

Veel foto’s zijn ver van ons bed genomen. Met alzheimer krijgt iedereen meer en meer te maken. Dit kon een foto zijn van je ouders, of oom en tante of van jezelf.

2e Prijs People in the News Singles

© Tomasz Lazar, Poland

Een arrestante wordt weggeleid tijdens een protestbetoging tegen het stop-and-frisk-beleid van de politie op 21 oktober in Harlem, New York. ‘Stop-en-fouilleer’ verwijst naar de praktijk van de New Yorkse politie om passanten aan te houden en soms ook te fouilleren terwijl ze niet per se van een misdaad worden verdacht. Volgens de hoofdcommissaris en de burgemeester heeft dit geleid tot een flinke daling van het aantal misdaden. Tegenstanders menen dat vooral de lage inkomensgroepen en niet-blanken de dupe zijn. In oktober kregen de protestbetogingen steun van de Occupy Wall Street-beweging (OWS). Talrijke OWS’ers vonden hun weg naar Harlem vanuit downtown Manhattan, waar ze hadden geprotesteerd tegen de hebzucht van het bedrijfsleven, de sociale ongelijkheid en de volgens hen onredelijke invloed van banken en multinationals op het democratische proces.

Deze foto is heel herkenbaar. Bij ons worden GAS-boetes opgelegd om protest te onderdrukken en zijn ook de lage inkomensgroepen hiervan de dupe.

Maak er een dage uit van, tot 16/6/2012 kan je de foto’s op Fotofestival Knokke-Heist bekijken. Lukt dat niet bezoek dan de World Press Photo site of koop het World Press Photo 2012 fotoboek of download de World Press Photo iPad app.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en Tentoonstellingen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op World Press Photo 2012 op Fotofestival Knokke-Heist

  1. raymonneke zegt:

    Top Luc, je reportage is (weer) een document op zich !

  2. Nil zegt:

    Zien of ik er geraak…
    Bedankt voor de reportage! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s