Bouw zelf je eigen analoog fototoestel

Op internet kocht ik een bouwpakket voor een eenvoudige analoge camera vergelijkbaar met een wegwerpcamera, met als verschil dat je hier gemakkelijk een nieuwe film kan insteken. Het monteren lijkt kinderspel. Het zijn ocharme 40 onderdelen. Het bleek toch moeilijker dan verwacht.

Het oudste kleinkind van 9 was op bezoek. Hij is specialist in het monteren van ingewikkelde Lego pakketten. Net zoals bij Ikea kasten zit bij de camera een montagehandleiding. In dit geval in het Honkong-Chinees en het Engels.

Alle 40 onderdelen uitpakken.

Als alle stukjes overzichtelijk op tafel zijn uitgestald, kan het monteren beginnen.

Het begint al direct goed met het monteren van een spiraal veertje. Het blijkt toch geen kinderspel te zijn. Het bezit van een Lego en/of Ikea diploma is onvoldoende. Opa moet af en toe een handje toe steken.

Onderdeeltjes afbreken heeft als risico dat ze op een verkeerde plaats kunnen afbreken. Met de stukjes los te snijden breng je alleen je vingers in gevaar.

Als laatste onderdeel wordt de film-terugwindslinger gemonteerd om hem even later terug te demonteren omdat hij te stroef draait. Een beetje siliconensmeermiddel lost het probleem op.

Mijn digital native kleinzoon noemt het filmpje een bandje. 😉 Als je vroeger de film op je toestel zetten te moeilijk vond, dan deed de fotograaf dat voor jou.
Ik schat dat het toestel fotografeert op 1/100 sec met diafragma f:11. Een ISO 200 of 400 moet lukken. Opa zal even helpen de film te laden.

Zo ziet hij eruit als ie klaar is. Met het knopje onderaan kan je een bescherming vóór de lens schuiven.

Resultaten

Fotograferen kan bij zon of lichte bewolking op een afstand tussen 1m en oneindig. Ik heb de heimelijke hoop dat mijn kleinzoon graag analoog zal fotograferen Simpeler kan niet, … of toch…?

Met een box-ke is het toch veel eenvoudiger fotograferen dan met een digitaaltje waar een handleiding bij hoort om “U” tegen te zeggen.
Dat kan kloppen voor mezelf maar het klopt niet voor mijn digital native kleinzoon. Met zijn digitaal toestel kan hij lezen en schrijven. Met de analoog ‘betrap’ ik hem dat hij binnen tracht te fotograferen terwijl het toestelletje geen flits heeft. Of dat hij een van zijn Lego bouwsels fotografeert van op 20-30cm, terwijl je niet dichter mag dan 1m. Allemaal zaken waar zijn digi-compactje geen problemen mee heeft.
We leven in een andere wereld.
3 Weken later is het filmpje nog niet vol. Het toestel monteren was plezanter dan ermee te fotograferen. Daar heeft hij zijn digital compact toch voor.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Fototoestellen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Bouw zelf je eigen analoog fototoestel

 1. mon zegt:

  Interessant Luc; ’t is eens wat anders én leerrijker voor die gasten dan met Legoblokjes ventjes maken !

 2. Elzani zegt:

  wow indrukwekkend! Mooi gedaan Joran!

 3. Nil zegt:

  Hoe kom je toch op zo’n spelerijtjes?! Weer een echt Flashke 😀 Heel plezant!

  En ook een goede ervaring voor de digital native. Nu kan het ‘bandje’ misschien niet vol geraken maar wie weet, jaren later komt die herinnering nog eens van pas als hij wordt geconfronteerd met beperkingen van iets… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s