Waarom GIMP

Als fotograaf gebruik ik reeds jaren Adobe Photoshop. Versies 5,7 en Elements 3. Ik doe met Photoshop, wat ik normaal in de doka zou doen, Geen ingewikkelde zaken, want een slechte foto krijg je toch nooit goed, noch in de doka, noch op de computer. Een beeld verbeteren, dan lukt wel en meestal is de elektronische manier sneller en beter controleerbaar dan de scheikundige. De overstap naar GIMP ging eerst wat moeizaam. De menu’s en sommige opdrachten zijn of werken anders dan in PS. Dat is wennen, maar langzaamaan ben ik meer en meer GIMP gaan gebruiken en nu is het mijn eerste keuze.

WAAROM GIMP GEBRUIKEN?

  • Het werkt goed
  • Het is Open Source (gegarandeerd geen spy- en/of mal-ware)
  • Het werkt op GNU/Linux™, Apple Mac OS X™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, OS/2™, and BeOS™.
  • Het is gratis te downloaden
  • Iets nieuws leren is spannend

WAAROM GIMP NIET GEBRUIKEN?

  • 16 bit beelden worden (voorlopig)  geconverteerd naar 8 bit (daar gebruik ik dan een van mijn oude versies van PS voor)
  • als je geen leerproces aanvaart
  • ………

HOE WERKT GIMP?

Bij een nieuw programma is het normaal dat je af en toe moet uitzoeken hoe iets werkt. Die leerfase is meteen ook de reden waarom we niet graag van software veranderen. Photoshop is de standaard waarmee alle andere beeldverwerkings software vergeleken wordt. Dit betekend niet noodzakelijk dat PS, de beste software is voor wat je wil doen en dat geld uiteraard ook voor GIMP

GIMP werkt voornamelijk anders dan Photoshop omdat Open source programmeurs ervan houden alle beschikbare mogelijkheden te bieden. Met als resultaat dat je soms een dialoog meer op je scherm krijg. Meestal volstaan de standaard waarden. De ene keer vertraagd dit de werking, een andere keer gaat het juist sneller.Een beste manier bestaat niet.

Zowel in GIMP als in Photoshop bestaan er voor elk probleem verschillende oplossingen. Het is steeds boeiend te zien hoe verschillende personen, met dezelfde software, op een andere manier tot dezelfde oplossing komen.

WAT IS DE BEDOELING VAN DE HOWTO GIMP PAGINA’S

Soms krijg ik een vraag van: Hoe kan ik …..? Dit bracht me op het idee om de oplossingen die ik vond, mooi te documenteren en te bundelen. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij aan de Open Source community.

GIMP INSTALLEREN

GIMP kan je voor de verschillende operating systems hier downloaden.

COMMENTAREN

Commentaren zijn welkom, hiermee kan ik onduidelijkheden aanpassen en de artikels aanpassen aan de noden van de lezers.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Lichte- en Donkerekamer en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s