Via N7 naar La Provence en Côte d’Azur

We waren helemaal niet van plan om langs les États-Unies te rijden. De tijd dat we naar Amerika opkeken is lang voorbij. Maar zonder het te beseffen hadden we ons hotel in deze wijk van Lyon geboekt. 30 woonblokken zijn hier versierd met muurschilderingen. Kunst kan dan misschien de wereld niet redden, maar de blokken-wijk voelt hierdoor wel minder bedreigend en menselijker.

Een muurschildering op een van de flatgebouwen in 'Les Etats Unies'
Een van de muurschilderingen op een van de flatgebouwen in ‘Les États-Unies’

We doen ongeveer 200km per dag en dat geeft ons ruim de tijd om alles wat we willen zien, te bekijken. We zitten over de helft . De grens met Italië ligt dichter dan Parijs.

LE PALAIS IDÉAL DE FACTEUR CHEVAL.

De postbode heeft Hauterives op de wereld kaart geplaatst, 30 jaar heeft hij gebouwd aan zijn ideaal paleis. We zijn onder de indruk.

Een paleis waar Cheval zijn filosofische kijk op de wereld met gevonden stenen bouwde.
Het paleis waar Cheval zijn filosofische kijk op de wereld met gevonden stenen bouwde.

Ondanks dat er die morgen ook vier schoolbussen met leerlingen opdrachten uitvoerden en als gekken over en weer liepen, hebben we toch nog genoten. Als we nog eens in de buurt zijn gaan we zeker terug langs.

Klasfoto's mochten niet ontbreken.
Iedereen wil een klas foto met zijn eigen toestel.

Niets is wat het lijkt.

High-tech toilet
High-tech mannen-toilet.

Eerst dacht ik dat dit gewoon een toilet met een kapotte WC bril was tot opeens het licht uitging. Ik schrok, bewoog en het licht ging terug aan. De lichtschakelaar was vervangen door een bewegingsschakelaar die op een 30 seconden was afgesteld. De voordelen werden onmiddellijk duidelijk. Denk aan de energie besparing, het licht blijft nooit te lang branden. De bezoekers worden er aan herinnerd dat ze niet te lang moeten talmen. Hierdoor krijgen we een efficiëntere bezetting van het toilet. Mannen hebben de reputatie al eens naast de pot te pissen en het licht dat uitgaat maakt ze niet handvaster. Daarom is de bril verwijderd. Dan hoeven ze hem (ook) niet omhoog te zetten en niemand kan klagen dat de bril nat is. Bij de implementatie van dit sanitair is nagedacht.

MONTÉLIMAR HEEFT ZIJN RIJKDOM AAN DE N7 TE DANKEN.

Wie kent er de nougat van Montélimar niet? Jaren is het voor de reizigers een verplichte stop geweest van en naar het zuiden.

Muurschildering in Montelimar
Muurschildering in Montélimar.

Zouden er hier meer tandartsen zijn?

Speeltuin
Speeltuin

Tijdens onze zoektocht naar nougat werden we overvallen door een tropische regenbui. Het goot zo hard dat de krokodillen uit de riolen kropen. We hebben geen idee waar de kinderen in de speeltuin gebleven zijn.

Garage met depanage op het dak.
Garage met depannage truck op het dak.

De Fransen cultiveren de nostalgie rond de RN7, sommige 50-ties pompstations worden nog steeds gebruikt en goed onderhouden. Hier hebben ze een oude depannage wagen op het dak staan,. Zonder problemen in het zuiden geraken was niet iedereen gegeven. Het was nog avontuur. Wat er wel is overgebleven uit die tijd, zijn de files. Toen waren sommige dorpen de bottleneck, nu …. is het soms uren aanschuiven op de ‘Autoroute du Soleil’. Zelf hebben we gedurende de hele reis heen en terug alleen wat oponthoud gehad in sommige steden, omdat we er persé door wilden in plaats van er rond.

Reklame muurschildering
Reclame muurschildering en witte auto

Hier en daar is er nog reclame op de de muren overgebleven. Ik vraag me wel af, wat men gaat denken, als men deze foto binnen enkele jaren ziet. Dat we in 2009 allemaal met zo’n groot formaat auto reden, als die witte op de foto?

Boudha onderricht
Boeddha geeft onderricht.

Ik ben er maar gaan bijzitten, met mijn haar viel dat niet op. De Franse soldaten die van de oorlog in Indo-China terug kwamen konden in Fréjus acclimatiseren. Ze bouwden een boeddhistische site die nu nog steeds gebruikt wordt.

Hotel Negresco op de Promenade des Anglais
Hotel Negresco op de Promenade des Anglais.

Enkele jaren geleden was ik voor het werk in Nice en logeerde in een hotel dichter bij de luchthaven op dezelfde Promenade des Anglais. Van aan mijn hotel kon ik de Negresco zien en besloot er, tijdens een pauze, heen te wandelen en een foto te maken. De promenade was langer dan de pauze. Ik heb het niet gehaald. Het is geen levenswens die in vervulling ging, maar ik vind het toch tof hier uiteindelijk toch die foto te kunnen maken.

Een omstaander sprak van een 'Mariage de Fous'.
Een omstaander sprak van een ‘Mariage de Fous’.

Na gaat straks toch iedereen denken dat we bijna allemaal met zo’n lange limousine reden.

Ca plane pour moi
Ça plane pour moi!

Prachtig weer in Monaco, ze waren druk met de voorbereidingen voor de start van de ronde van Frankrijk. Een groep maakte muziek. En dan zijn er die fantastische yachten. Ge wordt goed gezind als ge hier rondloopt.

Zes bemanningsleden op het achterdek.
Zes bemanningsleden op het achterdek.

Ineens merkte ik dat op enkele uitzonderingen na, alle grote schepen geregistreerd waren in Georgetown op de Kaaiman eilanden. Monaco lijkt als belastingparadijs nog niet voldoende, het moet nog goedkoper. Ik was er de rest van de dag niet goed van.

Een medaillon van Koningin Astrid in Menton
Een medaillon van Koningin Astrid in de achtergrond is de grens met Italië zichtbaar.
De grens met Italie in Menton
De grens met Italië in Menton.

Hier is dan het einde van de Route Nationale 7. Een grenspost vol camping wagens. Het oorspronkelijk plan was om de N7 in beide richtingen op en af te rijden. Een richting is genoeg. We volgen een andere weg terug. We annuleerden reeds enkele hotels en boekten er andere. We reizen dan wel traag, we blijven bij de tijd en surfen op het web met onze laptop, via de wifi van de hotels.

We waren al op de terugweg als de eerste en enige betonnen N7 kilometerpaal tegenkwamen
Betonnen N7 kilometerpaal.

We verzeilen toevallig nog even op de RN7 en zien dan onze eerste betonnen (originele?) kilometerpaal. Die hebben we op de heenreis niet gezien.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Uitstappen en reizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s