World Press Photo 09 in Knokke

Het gaat slecht met de media. Journalisten en fotografen worden ontslagen. Er is geen geld meer voor serieuze berichtgeving. Journalisten die een tekst schrijven kunnen toch ook wel een fototje nemen. Onderzoeksjournalistiek is op sterven na dood. World Press Photo laat zien dat het wel kan. Dit jaar zonden meer dan 5500 fotografen bijna 100.000  foto’s in.

De tentoonstelling is in Scharpoord tot 7/6/2009
De tentoonstelling in Scharpoord loopt tot 7/6/2009

Het heet dat de mensen niet meer geïnteresseerd zijn. Toch bepalen goede fotografen de ‘smoel’ van krant en tijdschrift. De concurrentie met de TV is groot. Een filmbeeld is dynamisch. Dikwijls blijft echter, lang nadat het bewegend beeld vergeten is, het stilstaand beeld in het geheugen hangen. De World Press Photo van het jaar gaat traditiegetrouw naar onderwerpen die ver van ons bed liggen. De winnende foto’s van de laatste jaren gingen over de tsunami, hongersnood in Noord-west Niger, een door Israël gebombardeerde wijk in Zuid-Beiroet en de oorlog in Afghanistan. Dit jaar is de winnende foto genomen in Cleveland, Ohio, maar het probleem speelt wereldwijd. Ook bij ons voelen velen de gevolgen.

Rechercheur Robert Kole van de Cuyahoga County Sheriff's office betreedt op 26 maart een huis in Cleveland, Ohio, na executie en ontruiming van de woning. Hij moet controleren of de voormalige eigenaren het pand hebben verlaten en er geen wapens zijn achtergebleven. De politie doet dit werk met getrokken pistool aangezien veel huizen geplunderd zijn of bezet worden door krakers of junkies.
Rechercheur Robert Kole van de Cuyahoga County Sheriff’s office betreedt op 26 maart een huis in , na executie en ontruiming van de woning. Hij moet controleren of de voormalige eigenaren het pand hebben verlaten en er geen wapens zijn achtergebleven. De politie doet dit werk met getrokken pistool aangezien veel huizen geplunderd zijn of bezet worden door krakers of junkies.

De foto zet je op het eerste zicht op het verkeerde been. Dit lijkt een oorlogssituatie. Tot je beseft dat het de oorlog uitbeeldt van het neoliberalisme tegen de burger. Naast de World Press Photo of the Year heeft Anthony Suau de tweede prijs ‘Stories’ gekregen voor de volledige reeks. De reportage toont dat ‘Slow Journalisme’ de moeite loont. Het is logisch dat de fotograaf filmpjes in plaats van geheugen kaartjes gebruikte.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en Tentoonstellingen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s