De Godsdienst oorlog tussen ….

De godsdienst oorlog tussen ‘analoge’- en ‘digitale’-fotografie is voorbij. De discussies zijn gevoerd met een hevigheid die Luther en Calvijn doen verbleken. Het pleit is beslecht. Digitaal heeft de markt overspoeld en de rust is weergekeerd. Sommige kinderen hebben nooit over film gehoord en bekijken je zelfs verontwaardigd als er achteraan je camera geen schermpje zit waarop ze het beeld kunnen bekijken dat je juist van hen genomen hebt.
Toch zijn er om een of andere ondefinieerbare reden nog steeds, geloof me, personen die nog analoog fotograferen. Net zoals er personen zijn die zwart/wit bleven gebruiken, nadat de kleurfilm de markt veroverde. Of die naar vinyl luisteren i.p.v. CD’s, of die een buizenversterker verkiezen… Sterker nog, een groep die niet met deze ‘oude’ technologieën is opgegroeid, begint ze te gebruiken.
Waarom sluiten deze jongeren zich bij de krokodillen aan die volharden in hun ongelijk. Al die digitalisten kunnen toch nooit allemaal ongelijk hebben. Het antwoord is heel eenvoudig, maar boekhouders zullen het nooit begrijpen. Voor een groep mensen, ‘voelt’ analoog gewoon beter.
De vraag wat de beste kwaliteit levert of het goedkoopst is, is irrelevant.

Ik denk dat dit een Leica van Elliott Erwitt was. Hij is er langer dan 18 maanden mee op stap geweest. Na een tijd wordt het een verlenging van je hand, je oog, jezelf. Dam wordt je materialist en ga je van zo'n toestel houden.
Dit moet een Leica van Elliott Erwitt geweest zijn. Hij is er jaren mee op stap geweest. Na een tijd wordt het een verlenging van je hand, je oog, jezelf. Dan wordt je materialist en ga je van zo’n toestel houden.

We hebben de neiging alles te beredeneren en in cijfers om te zetten. Apparaat X heeft bijvoorbeeld een kwaliteit van 9,3 terwijl apparaat Y maar 9.1 scoort. Helemaal een ramp wordt het als apparaat Z dat je inmiddels reeds 1 jaar bezit, naar huidige normen maar een 8 zou halen.
Bij een huwelijk verwachten we liefde en kijken neer op verstands-huwelijken. Het is niet verkeerd het hart mee te laten beslissen. Dus waarom niet op film fotograferen als je dat prettig vindt, ook al zou digitaal een aantal meetbare voordelen hebben.
Wat vind ik nu zelf zo prettig aan film? Dat is even persoonlijk als waarom ik dat ene lingerie setje verkies boven dat andere. Het voelt gewoon beter.

Advertenties

Over Flash

Mijn eerste foto's maakte ik nog voor ik een tiener was. Ondertussen is het een passie. Hoewel ik alle scheikundige processen van beeldvorming heb geleerd, ben ik nog steeds in de ban van de magie van analoge fotografie. Digitaal mag dan voordelen hebben, analoog is meer fun.
Dit bericht werd geplaatst in Fototoestellen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s